Euro paletin ortaya çıkışı ahşap paletlerin demiryollarında kullanılması kadar eskidir. 1961 yılında Dünya Demiryolları Birliği nezdinde, paletlerin farklı boyutlarda olmasından dolayı paletin standart hale gelmesi için çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmaların sonucunda ise Euro palet ortaya çıkmıştır. Standartlaştırma çalışmalarında büyüklük, malzemenin kalitesi ve cinsi odak nokta olmuştur. Şu anda Avrupa Palet Birliği tarafından 60 x 80 cm, 80 x 120 cm, 100 x 120 cm ve 120 x 100 cm olmak üzere dört farklı boyut belirlenmiştir. Ağırlıklı olarak 80 x 120 cm büyüklüğündeki palet tercih edilmektedir. 80 parça tahtadan oluşan, 35 kilogram ağırlığında olan ve 1500 kilo yük taşıma kapasitesi olan bu Euro palette 78 özel çivi kullanılmaktadır. Standardı hiçbir ülkede değişmemekle birlikte bununla alakalı çeşitli belge ve sertifikalar zorunlu kılınmıştır.
Euro Palet Özellikleri
Euro paletin yalnızca ölçüleri değil, hammaddesindeki özellik ve nitelikleri de önemlidir. Üretiminde kullanılan ahşap malzeme maksimum yüzde 22 nem oranında geçerliliğini sürdürmektedir. Palet üretilirken hammaddesinden montajında kullanılan çivi türlerine kadar her detay, paletin dayanıklılığını artırmak için oldukça önemlidir. Kerestesi çam ya da köknar olmalıdır. Paletin uzun olan tahtasının sol bölümünde üreten ülkenin demiryolunun sembolü bulunmaktadır. Sağ tarafta ise paletin tamir edilebilir ve geri dönüşüm yapılabilir olduğunu gösteren “EUR” damgası yer alır. Orta bölümünde ise üretildiği ülkenin kodu, üretici firma kodu, üretim tarihi ve Avrupa Palet Birliği’nin kısaltması olan “EPAL” bulunmaktadır.
Euro Palet Hangi Alanlarda Kullanılır?
Giyim ürünleri, plastik ve naylon ürünler, ambalajlı ürünler, balyalanmış ürünler ve inşaat malzemeleri gibi pek çok farklı ürünü rahatlıkla taşınabilmektedir. Ufak parçalar halinde özenle yerleştirildiğinde çok fazla yükteki ağırlıklar taşınmaktadır. Öte yandan forklift gibi araçlar ile de uyumlu olmakta, üzerlerine kolay yerleştirilmektedir.
Euro paletlerin üretilebilmesi için firmaların yetkili olması gerekmektedir. Bunun için yetkilendirme prosedürünün tamamlanması gerektiği gibi paletlerin kalite kontrol ve uluslararası gözetim yapan firmalar tarafından da onaylanması zorunludur. Paletler Avrupa standartlarına uygun olarak üretilirse tamir edilebilmektedir. Bu da, ikinci el euro palet sektörünü son derece aktif kılmaktadır. Yıpranan bir palet tamir edilerek tekrar kullanılabilir.
İzpa İkinci El Palet, sektörde uzun bir süredir palet, ikinci el palet ve ikinci el kasa başta olmak üzere geniş bir ürün yelpazesiyle müşterilerine hitap etmektedir, onların memnuniyetlerini sağlamaktadır. Faaliyetlerini İzmir’de sürdürmeye devam eden İzpa İkinci El Palet ve ikinci el palet fiyatları hakkında detaylı bilgi edinmek için web adresimizi ziyaret edebilir; iletişim kanalındaki form aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.